Atracții turistice - Ecleziastic - Biserica “Sf. Fecioară” Bacău

Biserica Sfânta Fecioară a fost construită în secolul al XV-lea de un grup de călugări franciscani veniţi de la Şumuleu Ciuc, sub patronatul Margaretei Muşat (Losonczi Margit), prima soţie a domnitorului Alexandru cel Bun (domn al Moldovei între 29 iunie 1400 – 1 ianuarie 1432). Margareta Muşat a fost fiica palatinului Ladislau (Ştefan) Losonczi, voievod al Transilvaniei între anii 1376-1391.
Episcopul Bernardino Quirini, care îşi avea reşedinţa la Bacău şi care a fost numit în 1590 de către papa Sixt al V-lea ca episcop catolic pentru catolicii din Moldova şi Ţara Românească, a trimis la Roma o relaţie din care reiese că în vremea aceea erau 216 familii de catolici cu 1692 de suflete, şi două biserici, una închinată Sfintei Fecioare Maria şi construită din piatră, şi alta din lemn, închinată Sfântului Nicolae.
În perioada în care Bernardino Quirini a fost episcop (1590-1604), Biserica Sf. Fecioară a devenit catedrală episcopală. În Biserica Sf. Fecioară au fost înmormântaţi 4 episcopi: Bernardino Quirini (decedat la 17 septembrie 1604), Ieronim Arsengo (decedat în luna aprilie 1610), Valerian Lubienecki (decedat la sfârşitul anului 1617) şi Marcu Bandulovic-Bandini (decedat la 27 ianuarie1650).
În anul 1676, în timpul unor inundații devastatoare, Biserica Sf. Fecioară a fost înghițită de apele Bistriței În anul 1839, sub conducerea noului episcop Petru Rafael Arduini, a început construcţia unei biserici noi, care dăinuie şi astăzi, cu hramul Sf. Nicolae. Biserica Sf. Nicolae a fost dată în folosinţă cultului la 6 decembrie 1846 şi sfinţită de episcopul Paul Sardi. De o parte şi de alta a intrării în biserică sunt amplasate două statui reprezentându-i pe Sf. Francisc de Assisi şi pe Sf. Iosif cu pruncul Iisus în braţe.
Cult: Catolic
Hram: Sf. Fecioară (fosta biserică) / Sf. Nicolae (biserica actuală)
Adresa: Strada Ana Ipătescu, nr. 2A, Bacău
Program de vizitare: Biserica “Sf. Fecioară” nu se mai păstrează. Pe locul său a fost construită Biserica “Sf. Nicolae” care se află în prezent în ample lucrări de renovare.
Cordonate GPS:Latitudine: 46° 33' 58" N
Longitudine: 26° 54' 53" E
Vizitează și:
- Biserica „Sf. Varvara“ – Mina Trotuş
- Mânăstirea „Măgura Ocnei“
- Biserica „Cuvioasa Parascheva“
- Biserica „Buna Vestire“
- Biserica „Precista“
- Biserica din Borzeşti
- Mănăstirea „Bogdana“
- Mănăstirea de la Runc
- Ansamblul bisericii „Adormirea Maicii Domnului“
- Biserica „Sfântul Nicolae“
- Biserica „Precista“ – Bacău
- Biserica „Sfântul Ioan“
- Mânăstirea Ciolpani
- Mânăstirea Răchitoasa
- Mânăstirea Ştefan cel Mare şi Sfânt
- Biserica “Sf. Fecioară” Bacău
EVENIMENTE
