Destinații turistice - Municipiul Bacau – Reședință de județ

Municipiul Bacău – Reședință de județ

Reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume, Municipiul Bacău este situat în partea centrală a Moldovei, la doar 9 km în amonte de confluenţa Siret-Bistriţa. Supranumit oraşul lui Bacovia, Bacăul este a treia localitate ca mărime din Moldova, cu o suprafaţă de 43km² şi o populație de aproximativ 150.000 de locuitori (estimare 2011).

Oraşul este traversat de drumurile europene E85 şi E57 ce fac legătura cu Bucureştiul, cu nordul ţării şi cu Transilvania. Pe cale feroviară, legăturile naţionale şi internaţionale se realizează prin reţeaua CFR.

Bacăul dispune de un aeroport internațional ce asigură curse regulate către diferite destinații naționale și europene, aeroportul înregistrând în anul 2011 un trafic de 318.000 de pasageri.

Climatul municipiului este unul temperat-continental accentuat, cu ierni reci, veri secetoase și călduroase. Temperatura medie anuală este de 9 °C, oscilând între -4 °C, în luna ianuarie, și 20,6 °C, în luna iunie, constatându-se o ușoară modificare a regimului termic în ultimii ani datorită lacurilor de acumulare, dar şi încălzirii globale.

Deşi prima atestare documentară o găsim în privilegiul comercial acordat de Alexandru cel Bun negustorilor din Lvov (1408), originea oraşului se pierde în negura timpului. Cert este că la sfârşitul secolului al XIV-lea, Bacăul era o aşezare urbană bine închegată, una din cele mai prospere din sudul Moldovei, având atribuţii militare şi comerciale.

Orașul Bacău a fost ocupat o scurtă vreme de oștile maghiare conduse de Matei Corvin în anul 1467. Localitatea este cunoscută și datorită importanței sale în relațiile comerciale dintre Moldova, Transilvania și Țara Românească, fiind un important punct de vamă. În secolului al XV-lea în acest oraș s-a stabilit Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare, care a dat ordin pentru construirea Curții Domnești și Bisericii Precista, monumente istorice fanion ale oraşului. Iniţial târg, Bacăul a devenit oraş şi în 1929 a fost ridicat, prin Decret Regal, la rang de municipiu.

În oraşul Bacău a văzut lumina zilei poetul Vasile Alecsandri, la data de 21 iulie 1821. De aceste meleaguri şi-au legat numele pentru veşnicie, în afară de Vasile Alecsandri, George Bacovia, George Enescu, Vasile Pârvan, Grigore Tăbăcaru, Nicu Enea, George Apostu precum şi alte personalităţi marcante.

 

Posibilităţi de cazare

În municipiul Bacău funcţionează 5 hoteluri, 2 hosteluri şi 12 pensiuni.

 

Căi de acces

Rutier

Accesul rutier în municipiul Bacău se poate face prin intermediul drumurilor europene E85 (pe ruta Suceava – Bucureşti), E60 (dinspre Piatra Neamţ) şi E574 (dinspre Oneşti) şi prin intermediul drumului naţional 2G (dinspre municipiul Moineşti).

Municipiul Bacău este conectat spre oraşe din toate zonele ţării prin rute regultate de transport rutier în comun.

Feroviar

Municipiul Bacău este amplasat pe Magistrala feroviară 500 București (nord) – Ploiești (sud) – Adjud – Pașcani – Suceava – Vicșani.

Aerian

În municipiul Bacău funcţionează unul dintre cele trei aeroporturi internaţionale din Regiunea Nord Est, asigurând conexiuni aeriene cu destinaţii internaţionale din Italia, Belgia, Spania, Marea Britanie.

 
METEO

Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila