Destinații turistice - Municipiul Bacau – Reședință de județ
Municipiul Bacău – Reședință de județ
Reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume, Municipiul Bacău este situat în partea centrală a Moldovei, la doar 9 km în amonte de confluenţa Siret-Bistriţa. Supranumit oraşul lui Bacovia, Bacăul este a treia localitate ca mărime din Moldova, cu o suprafaţă de 43km² şi o populație de aproximativ 150.000 de locuitori (estimare 2011).
Oraşul este traversat de drumurile europene E85 şi E57 ce fac legătura cu Bucureştiul, cu nordul ţării şi cu Transilvania. Pe cale feroviară, legăturile naţionale şi internaţionale se realizează prin reţeaua CFR.
Bacăul dispune de un aeroport internațional ce asigură curse regulate către diferite destinații naționale și europene, aeroportul înregistrând în anul 2011 un trafic de 318.000 de pasageri.
Climatul municipiului este unul temperat-continental accentuat, cu ierni reci, veri secetoase și călduroase. Temperatura medie anuală este de 9 °C, oscilând între -4 °C, în luna ianuarie, și 20,6 °C, în luna iunie, constatându-se o ușoară modificare a regimului termic în ultimii ani datorită lacurilor de acumulare, dar şi încălzirii globale.
Deşi prima atestare documentară o găsim în privilegiul comercial acordat de Alexandru cel Bun negustorilor din Lvov (1408), originea oraşului se pierde în negura timpului. Cert este că la sfârşitul secolului al XIV-lea, Bacăul era o aşezare urbană bine închegată, una din cele mai prospere din sudul Moldovei, având atribuţii militare şi comerciale.
Orașul Bacău a fost ocupat o scurtă vreme de oștile maghiare conduse de Matei Corvin în anul 1467. Localitatea este cunoscută și datorită importanței sale în relațiile comerciale dintre Moldova, Transilvania și Țara Românească, fiind un important punct de vamă. În secolului al XV-lea în acest oraș s-a stabilit Alexandru, fiul lui Ștefan cel Mare, care a dat ordin pentru construirea Curții Domnești și Bisericii Precista, monumente istorice fanion ale oraşului. Iniţial târg, Bacăul a devenit oraş şi în 1929 a fost ridicat, prin Decret Regal, la rang de municipiu.
În oraşul Bacău a văzut lumina zilei poetul Vasile Alecsandri, la data de 21 iulie 1821. De aceste meleaguri şi-au legat numele pentru veşnicie, în afară de Vasile Alecsandri, George Bacovia, George Enescu, Vasile Pârvan, Grigore Tăbăcaru, Nicu Enea, George Apostu precum şi alte personalităţi marcante.
Posibilităţi de cazare
Căi de acces
Rutier
Accesul rutier în municipiul Bacău se poate face prin intermediul drumurilor europene E85 (pe ruta Suceava – Bucureşti), E60 (dinspre Piatra Neamţ) şi E574 (dinspre Oneşti) şi prin intermediul drumului naţional 2G (dinspre municipiul Moineşti).
Municipiul Bacău este conectat spre oraşe din toate zonele ţării prin rute regultate de transport rutier în comun.
Feroviar
Municipiul Bacău este amplasat pe Magistrala feroviară 500 București (nord) – Ploiești (sud) – Adjud – Pașcani – Suceava – Vicșani.
Aerian
În municipiul Bacău funcţionează unul dintre cele trei aeroporturi internaţionale din Regiunea Nord Est, asigurând conexiuni aeriene cu destinaţii internaţionale din Italia, Belgia, Spania, Marea Britanie.
Atracții din această zonă:
- Biserica „Sfântul Nicolae“
- Saint Nicholas Church
- L’Église „Sfântul Nicolae“ (Saint-Nicholas)
- Die „Sfântul Nicolae“ (dt. der Heilige Nikolaus) Kirche
- Biserica „Precista“ – Bacău
- “Precista“ Church – Bacău
- L’Église „Precista“ (« La Sainte Vierge ») – Bacău
- Die „Precista“ Kirche – Bacău
- Biserica „Sfântul Ioan“
- Saint John Church
- L’Église „Sfântul Ioan“ (« Saint Jean »)
- Die „Sfântul Ioan“ (dt. der Heilige Johannes) Kirche
- Biserica “Sf. Fecioară” Bacău
- The “Blessed Virgin” Church in Bacău
- L’Église “La Sainte Vierge” de Bacău
- Die “Heilige Jungfrau” Kirche aus Bacău
- Casa memoriala George Bacovia
- George Bacovia Memorial House
- La Maison mémorielle George Bacovia
- Das Geburtshaus von George Bacovia
- Casa memoriala Nicu Enea
- Nicu Enea Memorial House
- La Maison mémorielle de Nicu Enea
- Das Geburtshaus von Nicu Enea
- Mediul de salină – Salina Târgu Ocna
- The Saline environment – Târgu Ocna Saline
- Le milieu salin – la Saline Târgu Ocna
- Die Salinenumwelt – die Târgu Ocna Saline