Destinații turistice - Dărmăneşti

Dărmăneşti

Încadrat de munţii Nemira, Ciuc şi Berzunţi, la confluenţa râului Uz cu râul Trotuş, arealul turistic Dărmăneşti cuprinde obiective turistice cu un potenţial de dezvoltare încă neexploatat. Cadrul natural de excepţie, cu rezervaţii naturale şi cu zone sălbatice cum rar se mai întâlnesc, tradiţiile unice şi păstrate cu sfinţenie de dărmăneşteni, dintre care jocul ursului este, fără îndoială, o comoară transmisă ca o moştenire intrinsecă de la generaţie la generaţie, ospitalitatea şi mărinimia locuitorilor oferă văii Uzului valenţe de zonă turistică de excepţie.

Munţii Nemira fac parte din grupa centrală a Carpaţilor Orientali, delimitând extremitatea ei sudică. Cu înălţimi ce ating maximul de 1649 m (Vf. Nemira Mare), destul de uşor accesibili iubitorilor muntelui, munţii Nemira ascund frumuseţi încă nedescoperite de publicul larg. Floră de excepţie, cu specii extrem de valoroase cuprinse în Rezervaţia naturală Plaiurile şi Stâncăriile Nemirei, grote despre care se spune să duc până în fundul pământului, bălţi sălbatice care oferă peisaje de excepţie, pietre sculptate de Crivăţul Nemirei ce amintesc de Sfinxul şi Babele din Bucegi, poteci de puţini umblate şi legende ce vin din moşi-strămoşi, acestea sunt câteva din bogăţiile cu care farmecă munţii Nemirei oaspeţii bine-voitori ai Dărmăneştiului.

Lacul Bălătău este un lac de baraj natural format în 1883, similar Lacului Roşu, pe valea Izvorului Negru care izvorăşte de sub culmile Nemirei. Este declarat monument al naturii, prin apartenenţa sa la Rezervaţia Naturală Munţii Nemira, inclusă în reţeaua ecologică europeană.

Tot în Dărmăneşti se găseşte, tronând peste Valea Uzului, Castelul Prinţesei Marina Ştirbei, numită şi “Prinţesa Aviaţiei Române”. Prinţesa, prima femeie româncă care a pilotat un avion şi prima femeie pilot militar, este una dintre eroinele României, implicându-se foarte mult în salvarea vieţilor răniţilor din cel de-al II-lea Război Mondial. Prinţesa Ştirbei a fost deosebit de îndrăgită de dărmăneştenii de odinioară, mai ales de copiii cărora, potrivit poveştilor care încă mai dăinuie în casele localnicilor, le împărţea dulciuri când venea la Castel, aterizând pe un aerodrom amenajat pe un plai din apropiere. Castelul din Dărmăneşti era reşedinţa de vară a prinţesei şi a prinţului George Ştirbei, iar pe timpul Războiului a fost transformat de Prinţesă în sanatoriu.

Barajul Poiana Uzului este un baraj antropic construit din contraforţi de 80 m înălţime şi cu un volum de apă de
90 mil. mc, al doilea de acest fel din Europa, fiind dat în exploatare în anul 1972. Acest lac alimentează cu o apă deosebit de bună mai multe oraşe (Dărmăneşti, Comăneşti, Târgu Ocna, Moineşti, Oneşti, Bacău) şi mai multe comune din judeţul Bacău. Pe lângă peisajele deosebite din zona lacului situat între munţii Nemirei şi munţii Ciucului, barajul este un loc preferat de pescarii sportivi din Dărmăneşti, din judeţul Bacău şi nu numai.

 

Posibilităţi de cazare

Oraşul Dărmăneşti dispune de 1 hotel, 1 motel şi 2 pensiuni.

 

Căi de acces

Rutier

Accesul rutier în Dărmăneşti se poate realiza prin intermediul  DN 12A, care tranzitează oraşul şi care îl leagă direct de Onesti şi Miercurea-Ciuc.

De la Bacău la Dărmăneşti se ajunge via Moineşti prin intermediul drumului DN 2G, care intersectează DN12A la Comăneşti.

Transportul local în comun este asigurat de microbuze. De asemenea, din Dărmăneşti se poate ajunge prin curse regulate spre destinaţii precum Comăneşti, Slănic Moldova, Oneşti, Bacău.

Feroviar

Accesul feroviar în Dărmăneşti se realizează prin intermediul staţiei CFR Valea Uzului, amplasată pe linia Adjud – Ciceu.
METEO

Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila