Destinații turistice - Târgu Ocna

Târgu Ocna

Diversitatea resurselor turistice de care dispune orașul Târgu Ocna determină posibilitatea practicării unor variate forme de turism:

Turismul de tratament balnear – este favorizat de existența factorilor naturali de cură, a bazei de tratament din Complexul Balnear Măgura și amenajările pentru tratament realizate de către societatea Salină Târgu Ocna la nivelul orizontului IX. Factori naturali balneoterapeutici:

  • izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale și ale căilor respiratorii;
  • mediul de salină (Salina Târgu Ocna), al cărui microclimat este recomandat pentru tratarea afecțiunilor cronice respiratorii (în principal astm, bronșită cronică)
  • bioclimatul sedativ, de cruțare, cu ușoare nuanțe de stimulare.

La baza pantei Dealului Măgura apar la zi, de-a lungul unui aliniament, șapte izvoare de ape minerale, ale căror captări au fost amenajate și utilizate de peste 100 de ani (anul 1888). Amenajarile exterioare, realizate din lemn, sunt acoperite, au aspect de chioșcuri, iar apele curg liber pe conducte de plastic, în buvete. Sunt afișate la vedere compoziția mineralogică a apelor și recomandările terapeutice. Analizele realizate de către Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie – INRMFB au arătat că acestea au conținuturi cuprinse între 4,139 -12,793 g/I și prezintă interes terapeutic pentru cura internă și externă, după cum sunt prezentate în tabelul următor. Indicațiile terapeutice ale izvoarelor*

Salina este situată la circa 2 km de oraș, în masivul de sare Vâlcele-Slatinele, la 240 m adâncime și reprezintă, prin microclimatul de salină, un important factor natural de cură utilizat în terapia afecțiunilor respiratorii. Recunoașterea și utilizarea în scop terapeutic a mediului de salină, cu precădere în ultimele decenii, a pornit de la o serie de observații începând încă din secolul al XIX-lea, și anume: absența îmbolnăvirilor de bronșită cronică și astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum și vindecarea rapidă a acestor boli la noii angajați, ameliorarea până la dispariție a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiați în timpul celor două războaie mondiale în pestera dezvoltată în sare Kluttert, utilizată ca adăpost în timpul bombardamentelor. Caracteristica principala a microclimatului salinelor este constantă parametrilor fizici, chimici și microbiologici (fără variații zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din România sunt: temperatura, de aprox. 12° – 13°, umiditatea relativă, de cca. 60 – 80 %, curenții de aer cu viteze , reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similară celei de la exterior sau cu diferențe mici. Toate aceste caracteristici determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat și pulmonar echilibrat. În concluzie, bioclimatul de salină are caracter sedativ de cruțare, cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, ușor răcoros ca temperatură și echilibrat sub aspectul umezelii.

 

Posibilităţi de cazare

Stațiunea dispune de 5 case de vacanţă, 1 hotel, 1 motel şi 6 pensiuni.

 

Căi de acces

Rutier

Accesul rutier în staţiune se poate realiza prin intermediul DN 12 A de la Onesti sau Miercurea-Ciuc. De la Bacău se ajunge pr DN 11 (drumul spre  Braşov) până la Oneşti, apoi Oneşti-Târgu Ocna pe DN 12A.

Feroviar

Legătură directă: staţiile Salina (haltă) şi Tîrgu Ocna, pe linia Adjud – Ciceu.

 
METEO

Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila