Festivalul Internațional “Enescu – Orfeul Moldav”, Tescani

Născut în 19 august 1881, George Enescu este sărbătorit de 38 de ani la Tescani, în  cadrul Festivalului Internațional “Enescu – Orfeul Moldav”. Artiști de renume, români și străini, vin la Tescani să se inspire, să delecteze publicul, să creeze și să cutreiere acest loc mirific. Festivalul se desfășoară în fiecare an pe parcursul a 3 zile, la care participă și formații ale Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău. Suita de manifestări muzicale din programul festivalului se desfășoară în parcul și sălile Centrului de cultură “Enescu — Rosetti Tescanu” din localitatea Tescani.

Acesta este locul unde renumitul muzician român George Enescu a lăsat prin testament că dorește să fie înmormântat, iar în conacul ridicat într-o arhitectură tradițională românească de la începutul secolului XX a compus mai multe din creațiile sale cunoscute, între care opera “Oedip”.

Evenimentele concertistice, care includ spectacole în aer liber, cuprind concerte și recitaluri din creația enesciană susținute de pianiști, flautiști, oboiști, violoniști, soliști vocali de operă, dar și spectacole în al căror program s-au aflat lucrări de Giussepe Verdi, George Bizet, Serghei Prokofiev, Constantin Nottara, Paul Constantinescu, Richard Strauss, Johannes Brahms, Maurice Ravel, Robert Schumann și Igor Stravinski.

Acest festival internațional nu este o manifestare paralelă Festivalului Internațional “George Enescu” găzduit de București, ci se dorește o punere în valoare mai aparte a creației marelui compozitor român, reunind de-a lungul anilor mai bine de 300 de muzicieni — soliști, instrumentiști și critici — din 29 de state ale lumii într-un loc de poveste, parcul și conacul de la Tescani, și în sală de concerte “Ateneu” din Bacău.

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila