Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa fost renovată cu fonduri europene

biserica-man-rachitoasa2Printr-un program cu fonduri europene în valoare totala de 28.921.431,60 de lei, în perioada aprilie 2014 – decembrie 2015 s-a derulat un proiect ce a avut ca obiectiv dezvoltarea si promovarea turismului cultural și religios la Ansamblul de Monumente Istorice din zona Moldovei și, în special, a mănăstirii Răchitoasa, care este monument de categorie A, de interes național.

Printre activitățile principale realizate prin proiect se numără restaurarea, consolidarea, protecția și conservarea clădirilor de patrimoniu, investiții de bază la ansamblul arhitectural mănăstiresc (cele cinci pavilioane, paraclisul, turnurile și zidurile bisericii, clopotnița), restaurarea picturilor interioare, a frescelor și a picturilor murale exterioare, modernizarea utilităților (energie electrică, alimentare cu apă și canalizare), îmbunătățirea căilor de acces și parcare, iluminat interior și exterior, amenajări peisagistice pentru punerea în valoare a obiectivului turistic, precum și crearea a doua noi locuri de muncă.

Cu ocazia finalizării proiectului, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa a organizat miercuri, 23 decembrie, de la ora 11.00 o conferință de presă, la care au luat parte mai multe fețe bisericești, primarul comunei și directorul liceului din localitate. Zona în care se situiază mănăstirea va beneficia, în urma implementării proiectului, de dezvoltarea turisumului, deoarece creșterea numărului de turiști care vizitează mănăstirea va atrage după sine dezvoltarea infrastructurii comunei Răchitoasa și apariția unor unități de cazare.

Mănăstirea va avea un rol important în promovarea turismului în zona de sud-est a județului, fiind un obiectiv turistic care, în urma implementării proiectului, și-a recapatat identitatea. În perioada următoare se intenționează realizarea unei lucrări de asfaltare a drumului pâna la mănăstire.

Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Răchitoasa este singura din zonă construită în secolul XVII, care are o istorie impresionantă si care a fost restaurată integral.

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila