Toamna Bacoviană

George Bacovia s-a născut în Bacău și este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, cunoaște apoi treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa drept cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

Evenimentul “Toamna Bacoviană”, dedicat poetului băcăuan, este organizat de Consiliul Judeţean Bacău, în colaborare cu Primăria Municipiului Bacău, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău, pe parcursul a 5 zile, în luna septembrie, în fiecare an. “Toamna Bacoviană” este un concurs de poezie și eseu literar pentru tinerii debutanți creatori din țară și din spațiul cultural românesc din afara granițelor. În anul 2017,  s-au împlinit 135 de ani de la nașterea poetului George Bacovia.

La fiecare eveniment invitații, participanții, poetii, romancierii, criticii de artă, sefii de reviste culturale, din țară și străini, se întâlnesc cu elevii din colegiile bacauane, vizitează Casa Memoriala “George Bacovia”, și spre seară, conform tradiției, o parte dintre ei  recită din creațiile proprii la statuia poetului din centrul orașului.

Lucrările participante la concurs trebuie să fie nepublicate şi nepremiate la alte concursuri literare. Concursul se adresează tinerilor din România şi diaspora, care nu au debutat editorial şi nu au împlinit 35 de ani. Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu minimum 5 şi maximum 10 poezii, şi/sau cu un eseu de maximum 10 pagini, cu referire la viaţa şi opera poetului George Bacovia. Juriul concursului este alcătuit din scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Printre premiile care se acordă la finalul concursului, se numără: debut poezie (3 locuri), debut proză (3 locuri), Premiul “Opera Omnia”, Premiul Național “George Bacovia”, Premiul de excelență, Premiul pentru cea mai bună scriitoare a anului și Premiul pentru tinere condee debutante în volum.

Pe toată perioada evenimentului, elevi de la școlile gimnaziale și colegii din Bacău susțin spectacole – concurs la statuia poetului George Bacovia. În fiecare zi, la statuia poetului, din centrul orașului, au loc manifestări organizate de școli gimnaziale și colegii băcăuane participante la concursul dedicat omagierii poetului.

 

 

 

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila