Tristan Tzara și cultura DADA

În fiecare an, în luna aprilie, în apropierea zilei de naștere a lui Tristan Tzara, se desfășoară la Moinești Simpozionul Internațional și Expoziția Muzeală ”Tristan Tzara și cultura DADA”, manifestare de prestigiu cultural, la care participă oameni de cultură, poeți, artiști plastici, eseiști, critici și istorici literari, publiciști, cadre universitare, pasionați ai studiului mișcării dadaiste și ai curentelor inovatoare în artele postmoderne de pe toate continentele.

În cadrul simpozionului anual au loc prezentări multimedia, concerte, recitaluri de poezie, puneri în scenă ale manifestelor DADA, expoziții amenajate în cadrul Galeriilor de Artă ”MansArta” din municipiu. De altfel, artele plastice au făcut permanent parte din agenda locală a Moineștiului, aceste locuri dând viață mai multor personalități ale genului. În prezent, în localitate activează 6 artiști plastici de prestigiu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, ale căror realizări sunt prezentate la expoziții naționale și internaționale.

În memoria lui Tristan Tzara a fost inaugurat, în 2013, în centrul municipiului, în zona ”Arcade”, reabilitată și reamenajată urbanistic, ansamblul monumental ”Cavalerul Tristan Tzara”, o creație a artistului plastic Giulian Dumitriu. Lucrarea executată în aluminiu și realizată în concepție ”cinetic aleatoriu” îl înfățișează pe artist stând cu călcâiul piciorului stâng pe vârful unei piramide amplasate pe spatele unui cal care-i montat, la rândul său, pe un cărucior cu patru roți, în limba franceză Dada semnificând ”cal de jucărie”. Ori de câte ori vântul bate în faldurile mantiei, corpul sculptat se rotește cu lejeritate datorită faptului că piciorul sprijinit în vârful piramidei are în interior un ax vertical cu rulmenți, astfel încât direcția indicată cu mâna stângă se schimbă în mod aleatoriu.

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila