Atracții turistice - - Castelul familiei Ştirbei

Palatul Ştirbei a fost construit la sfârşitul secolului XIX şi prima jumătate a secolului XX de Gheorghe Ştirbei şi Elisabeta Băleanu. Este amplasat pe un platou aflat la altitudinea de 600 m. Se poate ajunge pe partea stângă a Văii Uzului, pe un drum ce se desprinde din şosea, urcă pe dealul Măguricea. La o distanţă de 4 km, înaintând spre înălţimea dealului împădurit cu foioase şi conifere, se află amplasat acest frumos castel.

Pădurile din împrejurimile oraşului Dărmăneşti, pe sute de hectare, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, au aparţinut familiei domneşti Barbu Ştirbei. Prinţul Gheorghe Ştirbei a amplasat acest frumos castel într-o zonă pitorească, integrându-se perfect în ambianţa locului.

Din parcul palatului se intră în pădure şi de aici se poate urca pe diferite trasee şi chiar pe muntele Nemira. Palatul a fost construit de maeştri italieni, după planurile arhitectului Nicolae Ghika Dudeşti.

Este o construcţie masivă din caramidă pe 4 nivele (subsol, parter şi două etaje, parţial P+1 în zona terasei semicirculare), cu o aripă (în „L”) numai parter + etaj şi alte două corpuri parter, anexate acesteia din urmă. Intrarea principală se face pe o terasă cu scări ample. Încăperile corpului principal destinate zonei oficiale  au dimensiuni mult mai mari, cu deschideri până la 10 m. Tot aici avem acces spre terasa deschisă, semicirculară cu latura de 2,40 m. Corpul lateral, cu încăperi mai mici, ridicat pe 2 nivele, reprezintă zona administrativă a palatului. Faţadele (parţial tencuite, parţial cu zidărie aparentă) prezintă ferestre cu ancadramente din caramidă aparentă şi balcoane cu elemente decorative din lemn. Soclul este înalt din piatră de carieră.

Între anii 1947-1977 clădirea a funcţionat cu destinaţia de sanatoriu T.B.C. Din 1978 devine tabără pentru copii.

 

Adresa: Str. Dumbrava nr. 21, Oraş Dărmăneşti

Program de vizitare: Castelul nu poate fi vizitat la interior.

Cordonate GPS:
Latitudine: 46° 22' 18" N
Longitudine: 26° 26' 24" E


METEO

Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila