Atracții turistice - - Muzeul Etnografic – Biserica “Sf. Ap. Petru şi Pavel”

În anul 1924 enoriaşii din Boiştea împreună cu preotul Constantin Moiceanu au hotărât să ridice o nouă biserică la mijlocul parohiei, întrucât cea veche se dovedise neîncăpătoare. Astfel au format un consiliu parohial de iniţiativă care să adune bani şi materiale pentru această lucrare. În vara anului 1924 a început procurarea materialelor şi au început să se pună bazele noii construcţii.Biserica a fost construită din piatră cioplită de meşteri iscusiţi sub conducerea renumitului maistru pietrar Ion Silvestru din Comăneşti, după anul 1938. Venind al doilea război mondial, lucrările au fost întrerupte, acoperirea făcîndu-se abia în 1950, iar biserica s-a terminat în anul 1958.

În timp, biserica a fost dotată cu multe obiecte necesare cultului şi înfrumuseţării ei. În curtea bisericii s-a ridicat un monument în memoria eroilor dărmăneşteni – definitivat în anul 1994 şi sfinţit în ziua de 27 noiembrie a aceluiaşi an. Cu această ocazie preotului Ioan Buguş, pentru munca depusă la această parohie, i s-a conferit drept merit distincţia de „iconom stavrofor”. De asemenea, pe locul unei foste magazii, s-a ridicat o frumoasă casă praznicală cu două nivele. La parter se află bucătăria dotată cu sobă şi gaze, apă curentă, boiler electric, o chiuvetă din inox, veselă, şi o sală de mese pentru aproximativ o sută cincizeci de persoane.

La etaj s-a amenajat un mic muzeu etnografic, în care s-au depus diferite obiecte folosite pe plan local de înaintaşi, fiind acum pe plan de dispariţie cum ar fi: costume populare bărbăteşti şi femeieşti, scoarţe şi lăicere, diferite obiecte necesare uzului gospodăresc precum: stative de ţesut, urzoi, maşină şi furcă de tors, meliţă de cânepă, cheptenei, sucală, suveică, precum şi icoane şi carte veche.

 

Cult: Ortodox

Hram: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Adresa: Strada Energiei, cartierul Boiştea, Dărmăneşti

Telefon: 0234.356.326

Program de vizitare: L-D: 9:00-18:00

Muzeul Etnografic din curtea bisericii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Dărmănești 

Cordonate GPS:
Latitudine: 46° 21' 50" N
Longitudine: 26° 27' 40" E


METEO

Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila