Atracții turistice - - Trasee montane în Munţii Nemira

Traseele din munţii Nemira atrag iubitorii de munte datorită peisajelor deosebite şi sălbăticiei locurilor. Mai puţin exploataţi din punct de vedere turistic în comparaţie cu alţi munţi şi cu înălţimi mai modeste (vârful cel mai înalt având 1649 m), munţii Nemira oferă în permanenţă turiştilor surpriza descoperirii unor locuri minunate. Accesul spre traseele din munţii Nemira se poate face din Dărmăneşti (localitatea Sălătruc, în apropiere de Barajul Poiana Uzului), din comuna Dofteana, din Slănic Moldova (din staţiune şi din zona popasului turistic), din comuna Oituz (localitatea Poiana Sărată), din pasul Oituz şi din judeţul Covasna (comunele Lemnia, Breţcu şi Estelnic).

Trasee montane în munții Nemira, pe teritoriul județului Bacău

1. Traseul 300 de scări.

Slănic Moldova – Culmea Dobrului – Popasul turistic Slănic Moldova – Slănic Moldova.

Marcaj triunghi roșu. Timp de parcurs 2 – 2 ½ ore. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului.

Traseul începe la intrarea pe aleea izvoarelor minerale, apoi se traversează podul peste râul Slănic și se urcă treptele amenajate pe pantele nordice ale muntelui Dobru. După ce se termină treptele se ajunge la un mic pinten stâncos descoperit de unde se vede culmea principală a Munților Nemira. La 45 de minute de la plecare, se atinge conta maximă a traseului (795 m) pe muntele Dobru. Apoi se coboară pe parte vestică a culmii. Se ajunge la “Poiana Căprioarei”, la capătul căreia se traversează Pârâul “Slănic” pe un pod metalic.

2. Slănic Moldova – Valea Uzului

Slănic Moldova – Culmea Caprioarei – Vârful Șandru Mare – Șaua Nemirei – Vârful Nemira Mare – Vârful Farcu Mare –Vârful Farcu Mic – Valea Uzului (cascada Nasolea Mare)

Marcaj bandă albastră. Timp de parcurs: 9-10 ore. Dificultate medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică.

Traseul traversează culmea principală a munților “Nemira” peste “Șandru Mare”, de la est la vest, din “Valea Slănicului” până în “Valea Uzului”. Marcajul bandă albastră începe din dreptul fostului camping, apoi spre dreapta se merge pe un drum care urcă 50 de metri, după care se intră pe o potecă care urcă pe pantele estice ale culmii “Căprioara”. Poteca ocolește pe la vest Vârful “Nemira Mică” (1.627 m), și se ajunge apoi la “Șaua Nemirei” (1.440 m). De pe Vârful “Nemira Mare” (1.649 m),  se coboară pe poteca marcată cu bandă albastră, pe care se parcurg 4 ore până la “Valea Uzului”. După o oră se ajunge pe Vârful “Farcu Mare” (1.498 m) de unde se poate admira o imagine impresionantă a lacului de acumulare “Poiana Uzului”. Se ajunge apoi la DJ 123, pe care se parcurg 400 m și se ajunge la podul peste Râul “Uz”, aproape de coada lacului de acumulare “Poiana Uzului”.

3. Slănic Moldova – Sălătruc

Slănic Moldova – Muntele Pufu – La Sălărie – Muntele Cleja – La strigoi – La Argintărie – Plaiul Ciungetului – Streaja Mică – Lacul Bălătau – Sălătruc

Marcaj bandă albastră. Timp de parcurs: 9-10 ore. Dificultate medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună. Nerecomandat iarna.

Traseul face legătura între Slănic Moldova și Sălătruc, traversând culmile secundare ce se formează spre est din culmea principală, precum și văile dintre acestea. Sunt traversați perpendicular, în ordine: Muntele “Pufu”, “Valea Dofteanei”, Muntele “Cleja”, “Valea Ciunghetului” și Pârâul “Tzvorul Negru”. Traseul începe din partea opusă a intrării pe traseul “300 de scări”. După circa o oră de mers se ocolește Vârful “Pufu” (1.047 m), apoi se coboară spre vest, se trece pe lângă cantonul silvic și se iese la podul peste Râul “Dofteana”, în Poiana “La Sălărie” (610 m). Se continuă traseul urcând pe piciorul din partea dreaptă. După aproximativ o oră, se ajunge pe culmea muntelui “Cleja” și se continuă apoi drumul forestier de pe malul pârăului “Ciunghet”. Se ajunge apoi pe pantele sudice ale culmii “Ciunget”. Se urmărește apoi poteca de pe “Plaiul Ciungetului”, după 2 ore marcajul coboară spre vest în Valea Izvorul Negru. Poteca coboară printre blocuri de stâncă în pădure, trece pe lângă  o baltă și se ajunge la drumul forestier de la “Izvorul Negru” lângă Lacul “Bălătău”. Până în centrul satului Sălătruc, se mai parcurge o oră de drum forestier.

4. Șaua Nemirei

Slănic Moldova – Valea Pufu – Vârful La Cireș – Șaua Nemirei

Marcaj cruce albastră. Timp de parcurs: 4-5 ore. Dificultate: Medie. Necesită echipament adecvat sezonului și condiție fizică bună.

La confluența Slănicului cu pârăul Pufu se parcurge drumul forestier de pe valea acestuia din urmă, aproximativ 3 km. Din capătul acestuia se merge pe o potecă care urmărește firul pârâului și la final urcă o coastă pe partea dreaptă printr-o pădure deasă de molid. Se ajunge la un drum forestier care coboară în valea Dofteanei și după ce îl traversează, se intră în pădure și se urcă piciorul de munte spre vârful La Cireș (1063 m), la piramida geodezică. Vârful este acoperit de pădure și în jur se pot observa urme ale războiului, tranșee sau amplasamente de tunuri. Traseul își schimbă direcția către sud pentru 220 m prin pădurea rară și coboară apoi spre dreapta, în valea Dofteanei. Se parcurge drumul forestier până la pârâul Țiganca. Poteca urcă pe pantă în lungul malului stâng al pârâului și în cca 50 min se iese din culmea principală a munților, în Șaua Nemirei (1440 m), aici traseul se intersectează cu traseul marcat cu bandă albastră. Poarta Vânturilor, cum este numită zona de oamenii din aceste locuri, desparte vârful Nemira Mică (1627 m) la sud de vârful Nemira Mare (1649m) la nord.

5. Traseul Vârful Nemira Mare Plaiul Ciungetului

Vârful Nemira Mare – Legătura cu traseul 3

Marcajcruce galbenă. Timp de parcurs: 1 oră. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului.

Traseul face legătura între traseul de creastă marcat cu bandă albastră și magistrala care traversează culmile secundare marcată cu banda galbenă. Traseul coboară pe o potecă de pe “Nemira Mare” și urmând culmea secundară “Plaiul Ciungetului” se intersectează cu traseul care vine dinspre “Argintărie” și coboară pe culmea spre “Lacul Bălătău”.

6. Slănic Moldova – platoul de sub Vârful Cerbul

Marcaj: cerc roșu. Timp de parcurs: 30-40 min. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului.

Traseul pornește pe valea Dobru și după aproximativ 300 m parcurși pe drum, după un pod, se merge spre stânga și se începe urcarea printr-o pădure de fag și molid. Odată ajunși pe platou se poate observa o panoramă superbă. Turiștii se pot odihni pe băncile pe băncile montate pe platou

7 .Pârtia de schi Nemira -Valea Dobru -parc Slănic Moldova

Marcaj triunghi albastru Timp de parcurs 2 – 2 ½ ore. Dificultate: Ușor. Necesită echipament adecvat sezonului.

Traseul porneşte de la baza pârtiei Nemira, ajunge pe Valea Dobru şi de aici spre parcul din centrul staţiunii Slănic Moldova.

Munţii Nemira fac parte din grupa centrală a Carpaţilor Orientali, delimitând extremitatea ei sudică, şi se încadrează în zona munţilor sedimentari estici. Culmea principală este orientată pe direcţia  nord-sud iar treimea mijlocie a culmii principale reprezintă chiar linia de separare dintre judeţele Bacău şi Covasna.

 

Trasee montane judetul Bacau

Cordonate GPS:
Latitudine: 46° 15' 38" N
Longitudine: 26° 26' 38" E


METEO

Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)

Dezvoltarea durabila

Dezvoltarea durabila